Mijn leventje hier - Reisverslag uit Rio Negrinho, Brazilië van esther doves - WaarBenJij.nu Mijn leventje hier - Reisverslag uit Rio Negrinho, Brazilië van esther doves - WaarBenJij.nu

Mijn leventje hier

Door: Essiej

Blijf op de hoogte en volg esther

23 Oktober 2006 | Brazilië, Rio Negrinho

Bom dia todos,

Eindelijk is hier dan weer een berichtje. Ik zeg nou al 2 weken elke dag tegen mezelf: “vandaag moet je echt wat schrijven voor je site!!” Maar elke keer komt het er weer niet van! Maar hier ben ik dan aan het schrijven hoor, op een zondag met een muziekje op mijn kamer. Maar goed, mijn leventje gaat hier zo geweldig zijn gangetje, de dagen vliegen voorbij, niet normaal! Ik hou mijn verhalen nu wat korter en probeer wat vaker te schrijven.

- Weekenden:
Mijn weekenden zijn altijd goed gevuld. Ik geef hier een opsomming van wat ik allemaal gedaan heb.
- Strand met familie
Met mijn broer naar een open discotheek aan het strand geweest. Je bent gewoon aan het dansen in de openlucht en je ziet de zon opkomen om 6 uur s´ochtends!
- Baili (dans festival)
- Weekend in Joinville geweest bij andere exchanges (uitgeweest en de stad bekeken)
- Verjaardag vriendin, uitgeweest, meiden avond
- Blumenau naar Oktoberfest geweest (2e grootste feest na carnaval in Rio)
Iedereen in Duits kostuum, Duitse muziek en iedereen dronken. Daar geslapen en zondag avond weer terug (3 uur met de bus)
- Strand met familie (winkelen, zonnen, uitgeweest)
- Naar Joinville geweest met mijn rotary club. Een dag waar alle rotary clubs uit dit district verschillende spelletjes tegen elkaar spelen. Echt de gekste dingen: Geblinddoekt door een dolhof, met 3 personen in 1 grote schoen lopen en noem maar op. Dikke pret natuurlijk.
-Met rotary een trein reis gemaakt door de bergen, echt heel mooi!

Bijzondere belevenissen:
- Krant:
Op een dag zei mijn vader (Carlos): “kom morgen even naar mijn fabriek want er wil iemand met je spreken.” Dus ik daar heen de volgende ochtend, was er iemand van de krant die me wilde interviewen. Ik had natuurlijk echt zoiets van nou ja zeg … dat is toch niet normaal hahaha. Maar je bent hier als exchange echt nieuws. Ik van alles en nog wat vertelt over Nederland en hoe ik alles hier in Brasil vind enzo. En ik sprak in het Portugees, dus er stond in het stuk: Hollandse heeft in 40 dagen onze taal geleerd! Hij een foto gemaakt van mij en mijn pappie en de volgende dag stond het artikel in de krant hoor. En nu wordt ik opeens door iedereen nagekeken op straat, hahaha!

- Het weer:
Het weer is hier echt zo raar. Op 1 dag kan de zon schijnen en 1 minuut later valt de regen met bakken naar beneden. Dit gebeurde dus op een normale schooldag. Het begon opeens te storten van de regen en aangezien dat niet vaak voorkomt in Brasil is de school daar niet echt opgebouwd. Het stroomde dus ook via de daken de school binnen en de hele stad kwam zonder elektriciteit te zitten. We werden zo ongeveer geëvacueerd uit de school. En ik dacht bij mezelf, als dit in Nederland gebeurd als het regent dan heb ik heel wat minder dagen school! In de avond was het dus romantisch dinneren met kaarslicht, hahaha!

- Mijn verjaardag.
Dat was me toch een belevenis zeg. Ik natuurlijk gewoon naar school die dag. Op de tafel gestaan en iedereen gezongen enzo. Na school loop ik met een paar vriendinnen en opeens vragen ze: “Zal ik je tas even dragen?” “Doe je vest maar even uit dan draag ik hem ..” en ik dacht echt: nou wat is dit nou weer, word ik als een heilige behandelt op mijn verjaardag ofzo. Maar wat bleek nou, opeens zag ik dat iemand een doos eieren had, dus ik rennen voor mijn leven, maar voordat ik het wist zat ik al helemaal onder de eieren!!! Dat is hier normaal, op verjaardagen wordt je bekogelt met eieren. Ik lag natuurlijk helemaal dubbel van het lachen! En dan verwacht je toch dat je ouders je helpen met schoonmaken als je thuiskomt, maar mijn pappie deed er nog een beetje extra ketchup bovenop!! Het was echt een aparte dag. In de avond een feestje gebouwd in de garage hier. Mijn 3 families en vrienden waren er. Ik heb nog de brief van mijn mam die ze had geschreven voor gelezen in het Portugees. En bij deze zin begonnen ze toch wel te snikken: “Nu zit jij daar met je 3 gastmoeders op jouw 18e verjaardag, terwijl zij zien hoe je volwassen wordt en geniet van hun land en cultuur!!” Ik heb veel cadeautjes gehad hier en de volgende dag ook nog een pakket uit Nederland, erg leuk allemaal!

- Jongens:
Hier ga ik natuurlijk niet alle details over schrijven. De meiden krijgen dat via email  wel te horen, maar toch ook even een klein stukje op mijn site. De jongens hier zijn echt erg handtastelijk, als je in een discotheek loopt pakken ze echt gewoon zo je hand en willen ze alleen zoenen, terwijl ze niet eens weten hoe je heet! Maar goed, zo ben ik natuurlijk niet hahaha . Ik ben nu wel aan het daten met een hele lieve, mooie jongen. En je raadt het niet, maar in december gaat hij 4 maanden in het buitenland werken, SHIT he!!! Maar ja, iets serieus zit er toch niet in dit jaar, want ik moet toch echt weer terug naar Holland!

- Vrijwilligerswerk:
Ik doe nu 2 verschillende dingen. Op woensdagochtend ga ik met bejaarden dansen, echt grappig. Op donderdag ga ik naar een hele arme school hier in Rio Negrinho. Deze kindertjes leven in fafelas (soort krottenhuizen) en eten bijna elke dag bonen op school. Je kan ook zien aan hun kleding en uiterlijk dat ze niet goed verzorgd worden. Maar achter deze vuilheid zie je echt mooie kindjes met een goed hart. Ze zijn zo lief allemaal. Je maakt ze echt blij met de kleinste dingen: een snoepje, een verhaaltje enz. De laatste keer heb ik hun nagels gelakt in de kleuren van de Nederlandse vlag, dat vonden ze toch geweldig! Ik vind het erg leuk om te doen en deze kindertjes help je er ook mee!!!

- Allerlei:
Nu nog even een paar gewone dingen die ik te vertellen heb. Laatst heb ik een appeltaart gebakken met 2 vriendinnen en die viel erg in de smaak. Ja ja, ik kan wel een beetje in de keuken overweg. We hebben met het woordenboekje in de hand de boodschappen gedaan. Ik had wel een beetje gegokt met de hoeveelheid suiker en meel enzo, maar hij was echt perfect gelukt! Ook heb ik met een groepje van school een film gemaakt. Ik snapte niet waarvoor en wat ze nou allemaal deden ,maar ik werd in ieder geval geïnterviewd als een exchange uit Nederland in al mijn oranje kleren en ik moest antwoorden in het Nederlands. Achteraf is het echt heel grappig bewerkt. O ja ik ben al een paar kilootjes aangekomen!! Maar ik ga nu op dieet en naar acadamia (sportschool) met vriendinnen, want ik heb geen geld om allemaal nieuwe kleren te kopen hahaha. Nu ga ik even chocola eten  Tot de volgende keer!

DIKKE
KUS
UIT
BRASIL

• 24 Oktober 2006 - 07:49

Rosan:

Heej Es,
    Klinkt echt helemaal super allemaal:)Vooral dat van die eieren, die houden we erin haha
    We moeten binnekort weer even afspreken voor de skype want ik wil natuurlijk wel meer horen over dat daten.....
    Het is hier nu vakantie dus als je van de week tijd hebt moet je maar even mailen.
    Ik mis je wel hoor
    Kus Rosan

• 24 Oktober 2006 - 09:09

Joline:

Oie! Meu q legal tudo! Estou com muuuuuuuuuuuitos saudades do Brasil!! Demais!
    Q engraçado seu aniversário! Huahuah :P
    Ta bom, se cuida e a gente fala! :)
    Beijão

• 24 Oktober 2006 - 09:30

Siemen De Jong:

Hoi Esther, Geweldig bericht. Fantastisch dat je het zo naar je zin hebt , goede vriendenkring en prima gastouders. Ik begrijp dat je de Rotary regels weer een beetje vergeten bent......maar ik neem aan dat je exact weet hoe hier op een goede manier mee om te gaan. Bewaar uiteraard het artikeltje van de krant. Misschien bij terugkeer in NL de moeite waard om een aantal exchanges te interviewen voor een stimulerend verhaal in de ROTARIAN .
    Veel veel groeten ook aan je gastfamilie en aan de Rotaryleden aldaar. Op goede adressen/districten moeten we voortborduren en dan is een prima ambasadrice uiterst belangrijk.
    Geweldig ook dat je dat vrijwilligerswerk doet. Je ziet in andere landen de andere kant van de maatschappij en dan leer je soms ook wel eens het relativeren. Heel veel liefs uit NL.

Siemen

• 24 Oktober 2006 - 09:45

Gerard En Feikje:

Hey die Esther,
    Wat een leuk nieuws allemaal. Goed van je dat je alles al in het Portugees doet, zegt veel over je inzet. Geniet er verder nog lekker van, voordat je het weet zit je weer in ons koude kikkerlandje, maar voordeel is dan dat we het hier binnenshuis wel droog kunnen houden.
    Liefs van Gerard en Feikje.

• 24 Oktober 2006 - 11:57

Marjan:

Hoi schat,
    Dat heb je snel voor elkaar, he. In de krant, daten, elk weekend (als vanouds) iets leuks te doen, leuk vrijwilligerswerk met kinderen. Je haalt het optimale uit je jaar. Handig als je zo'n regelneef bent zoals jij.
    En wat dat daten betreft: kom inderdaad maar terug naar Holland, want wij missen je ook erg hoor, hier. En als die jongen zo leuk is, komt hij ook maar hierheen.

Liefs,
    Mam

• 24 Oktober 2006 - 13:54

Lauuuuuu:

'en nu ga ik even chocola eten' zegt ze als ze op dieet wil ;) je doet het allemaal erg goed es, je verhaaltjes zijn geweldig! uit eigen rvaring weet ik hoeveel moeite het kost om dat allemaal maar even te doen. Je begint je leventje lekker op te bauwen daar he;) rustig aan met de jongens meid! GENIET ERVAN
    heeeeeel veel liefs Laurien

• 24 Oktober 2006 - 16:04

Karin:

Heej Essie,

Echt fijn dat je het zo leuk hebt daar!Leuke verhalen ook! maareee uit je verhalen te halen ga je wel erugggg vaak uit he ;)! sla al die jongens dan maar van je af! eentje is genoeg he.. gaat ie niet toevallig in nederland werken?!?!

maare ik hoor nog wel meer van je he?!?!

kussss Karin

• 24 Oktober 2006 - 19:33

Fred:

Hoi Esther,

Wat ik vooral grappig vind zijn je laatste 2 zinnen.
    Je bent wat kilootjes aan gekomen en je gaat naar de sportschool,vervolgens sluit je af met ik ga nu even chocola eten.
    Dit is toch tegenstrijdig Há há . En nog wat over die jongens. Je weet het wel weer voor elkaar te krijgen nu date je eindelijk met een leuke jongen en gaat hij al in december naar het buitenland. Echt weer een Esther actie há há .
    Hij gaat toch niet naar Nederland?

Groetjes en blijf genieten Fred

• 24 Oktober 2006 - 19:37

Wil Koemeester:

hee, Esther. Ongelofelijk zo snel als je daar "aardt". Knap hoor die moeilijke taal zo snel geleerd. Ik weet van Linda hoe moeilijk Portugees is. En natuurlijk nog gefeliciteerd met je verjaardag. Volwassen worden zo ver weg lijkt me een hele ervaring. Geniet vooral van alles. En goed van je dat je er vrijwilligerswerk doet. Heel leuk om te lezen allemaal.
    groet, Wil en Cor

• 24 Oktober 2006 - 19:45

Eeeeef:

LIEVE ES!! wat gaat het goed daar zeg! super dat je t zo naar je zin hebt enzo, hehe daten.. vet ouwe! we missen je echt hoor! volleybal is niet meer wat het was, en we p resteren beroerd whahahah maargoed volgend jaar ben je weer terug,
    hou van jeeee!! xx

• 24 Oktober 2006 - 22:13

Papa Peter:

Hoi Es,

Ik schrijf er maar even bij dat dit papa Peter is, want je hebt momenteel zoveel vaders !
    Leuke korte stukjes, die een goede indruk geven van wat je allemaal doet.
    Vervelen komt niet in jouw woordenlijst voor merk ik.Natuurlijk ben ik trots op alles wat je onderneemt.
    In Nederland zijn we druk bezig om onze reis naar Brazilie te regelen.Het kan wat mij betreft niet snel genoeg Maart worden.

Liefs Papa

• 28 Oktober 2006 - 16:28

Opa Doves En Ina:

Hallo Esther,
    Je vader en moeder zijn hier geweest, bij opa en Ina. Dan weet je wel waar het over gaat. Je vader heeft alles op papier wat jij zo allemaal daar in Brazilie beleeft. Wij vinden het heel erg leuk wat jij allemaal beleeft en dat je het zo erg naar je zin hebt. Erg leuke berichten hoor. Voor opa ook erg leuk en hij vindt het fijn dat allemaal te horen. Nog veel plezier, het ga je goed en de hartelijke groeten van opa en Ina, dag, tot horens dan.

Opa Doves en Ina

• 28 Oktober 2006 - 16:32

Opa Koomans:

Lieve Esther,

Wat een prachtige verhalen, ik heb er van genoten en gelachen. Wat geweldig om op deze manier en omstandigheden volwassen te worden. Zoals je het beschrijft, geweldig. Ik zou nog meer kunnen en moeten vertellen, maar doe dat wel eens op een andere manier. Blijf jezelf en pas goed op jezelf.
    Ik verlang ernaar je weer terug te zien. Nou, groetjes van je opa,

Opa Koomans

• 29 Oktober 2006 - 16:23

Ome Evert:

Hallo, Esther, hier eindelijk een berichtje van oom Evert. Heb zojuist je internetadres gekregen van pa Peter dus gelijk ffff kijken. Ik zie al dat je je best vermaakt daar in Brazilie.
    Leuk hoor. Ik zou zo naar je toe willen gaan. Hier gaat alles goed. Ik zal met de kidfs regelmatig kontakt met je houden.
    Vooral Erwin zal dat wel leuk vinden. Je hoort weer snel van ons want ik ben benieuwd wat je allemaal daar beleeft.
    Wie weet, krijg ik wel een Braziliaanze oomzegger erbij???? (grapje)
    Groetjes uit de Waard, ook van tante Ildi, Michael, Erwin en Mariska en de konijnen Pieter en Lotje.

Oom Evert

• 31 Oktober 2006 - 13:28

Jan:

O,o Esther, wat heb je het toch zwaar!!! Naar het strand, naar de discotheek, met de jongens op pad, appeltaart maken, met de bejaarden dansen(mag ik ook binnenkort??), wat is het toch een geweldige straf om naar Brazilie te moeten. Ik ben jaloers en zou zo je plek over
    willen nemen. Je verjaardag tussen je nieuwe familieleden is wel heel apart maar ook wel wat sneu voor je biologische ouders. Maar je surrogaatouders en nieuwe broer(maar één ding: er gaat natuurlijk niets boven Frank he??) waren een goede vervanging.
    In ieder geval vond ik het weer leuk iets van je vernemen.
    Groetjes
    Jan Diependaal

• 02 November 2006 - 15:13

Sylvia:

Hee Es!!
    Echt super leuk om te lezen dat je het zo leuk hebt. Ik wordt natuurlijk wel een beetje op de hoogte gehouden door Mieke en Eef, maar dit is toch ook wel leuk!!
    Geniet er lekker van!!
    Liefs,
    Sylvia (van de volleybal)

• 04 November 2006 - 10:04

Margareth Doves:

Hi, nichtje

Leuk om je belevenissen te volgen via het www, maar er gaat niets boven persoonlijk contact. Ja, ja we komen naar je toe op 29 maart vliegen we naar Sao Paulo.(Wat je belooft moet je doen, geen straf hoor. We kijkern er naar uit). Fijn om je dan weer te zien. We zijn ook nieuwsgierig naar je Braziliaanse familie.

Groetjes van Margareth en Gert Jan

• 05 November 2006 - 12:16

Oma Bok:

Lieve Esther,
    Wat beleef je toch veel en wat geniet je ervan. Leuk om dit allemaal te lezen. Ik wil op jouw informatie reageren en je een brief schrijven. Dat is voor jou ook leuk om te ontvangen.
    Natuurlijk nu van hier...
    Een knuffel op papier....

Kus Oma

• 08 November 2006 - 20:41

Mevludin:

Hoi Esther,
    Groetjes van Mevludin. Ik wil je zo snel mogelijk weer zien, dan gaan we weer naar Bosnie,

dovidjena!

• 08 November 2006 - 20:45

Zuzi:

Hey Es,
    Dank je wel voor je spijkerjasje (die met dat witte bont). Je moeder bracht het. Hij is erg schattig. Ik mis je heel erg!!! Maar ik hoor en lees dat je het erg naar je zin hebt. Maar toch hoop ik dat mijn oppas snel terug komt.
    -x-x-x-jes (:-)
    Tot snel - Zuzi -

• 08 November 2006 - 20:48

Amela:

Hoi Es,

Leuk voor je allemaal. Ben blij voor je dat je het zo naar je zin hebt, en die kilotjes vallen wel af hoor. Het is wel zo een beetje 3 maanden voorbij dat je naar Brazilie bent maar het lijkt veel langer geleden.
    We houden van je Es,

Amela

• 16 December 2006 - 21:34

Ferida:

Hoi Esther, ik heb net je haren gezien op de foto waar ze gestyld zijn. Met krullen ben je leuker en mooier. Pas op hoor, als je teveel je haar stylt wordt het pluizig en droog.

Ferida