FEEST, ZON, LOL
Door: Essiej
Blijf op de hoogte en volg esther
28 December 2006 | Brazilië, Rio Negrinho
Hier is dan eindelijk weer eens een laat berichtje op mijn website. Ten eerste hoop ik dat jullie een geweldige Kerst hebben gehad en alvast een gelukkig Nieuwjaar! Ik heb veel te vertellen dus pak een drankje en ga goed op je stoel zitten!!
Kerst:
Goed, dan zal ik eens even vertellen hoe erg ik ben verwend met Kerst. Met mijn eerste familie en zus van mijn moeder + aanhang op stap geweest. We zijn 4 dagen naar een 5-sterren hotel geweest. Alles erop en eraan. Heerlijk eten, recreatieteam, zwembad met bar in het water en een mooie kamer samen met mijn zus. Volleybal gespeeld, kabelbaan en paardgereden. Over dat paard gesproken, ik scheet alle kleuren want hij sloeg opeens op hol! Deze dagen dus lekker gesport en gerelaxed. Zondagavond met zijn allen cadeautjes uitgedeeld. Ik heb een pyjama, bijpassende pantoffels, een riem en een tas gekregen. Zelf had ik ook cadeautjes gekocht; luxe pen voor pap, gouden oorbelletjes voor mam, een riem voor mijn kleine zusje en oorbellen + piercing voor mijn grote zus. Ik had er briefjes bij geschreven en bedankt voor alles, want het was ook een beetje een afscheid van mijn verblijf in deze familie. Alles was echt super de luxe en veel lol gehad! Wel raar een Kerst met 35 graden i.p.v. regen of sneeuw, maar het was een leuke ervaring en ik ben alvast een beetje voorgebruind voor de Grote Reis.
Nieuwe Familie:
Gisterenavond zijn we terug gekomen van het hotel, even gegeten en met al mijn tassen die al gepakt waren naar het 2e gezin verhuisd. Sergio en Eliane met 2 zonen (oeh la la). Sergio en Eliane hebben me al bezocht in Nederland voordat ik naar Brazilië ging. Ook ken ik ze al goed van alles wat we hier samen hebben gedaan. Eliane is de zus van mijn eerste pappi, dus zij zijn ook bij alle familiegebeurtenissen samen. Net zoals mijn 3e familie (3e mam is een nicht van 1e mam). Ook zit Sergio bij dezelfde Rotaryclub en doen we veel activiteiten samen. Het is natuurlijk wel even wennen, maar ik weet zeker dat ook dit een geweldige tijd wordt in deze familie. Ze zijn erg gastvrij en vriendelijk en willen me echt van alles geven. Vanavond verwen ik ze met een rondje met mijn cadeautjes uit Nederland!
Zomervakantie:
Ik heb nu al vakantie vanaf begin December. Lekker aan het genieten van het weer en alleen maar leuke dingen. Morgen avond ga ik met mijn nieuwe familie naar hun strandhuis, waar we met een groepje mensen Nieuwjaar gaan vieren. Daar blijven we tot ongeveer 10 januari en dan gaan we terug zodat ik mijn spullen kan pakken voor de ´Grote Reis´.
´Grote Reis´ op komst!
Ja ja het is bijna zover, over 2 weekjes ga ik op weg naar Sao Paulo, waar de grote Super NORTHEST begint. 35 dagen reizen door het noordoosten van het land, waar het altijd rond de 40 graden is. Eerst wordt ik een kreeft maar ik kom aangebakken terug hoor! De reis wordt helemaal georganiseerd door Belotours: eten, 3 en 4-sterren hotels, tickets voor toeristische bezoeken, dokter mee, bus met airco en zo kan ik wel even door gaan. We gaan met 2 bussen vol met ongeveer 80 exchanges van over de hele wereld. Ik ken alleen de 30 jongeren van mijn eigen district, dus ik zal weer veel nieuwe mensen leren kennen, contacten over de hele wereld. Ik bereid me voor op de beste tijd van mijn leven (zoals voorgangers zeiden) en heb er het volste vertrouwen in dat het helemaal super wordt! Jullie hebben geluk dat ik een vriend heb die zijn laptop meeneemt, dus ik zal als ik tijd heb tijdens de reis wat van me laten horen. Ik kom 17 februari terug (als het me lukt om de weg te vinden op het vliegveld, want ik ben namelijk erg gedesoriënteerd ;-). Ik vlieg naar Navegantes en mijn gastouders halen me daar dan weer op en dan is het 19 – 20 februari carnaval, waar Brasil bekend om staat, dat wordt dus ook een groot feest. Dan heb ik 4 weekjes school en dan komen mijn (echte) ouders al op bezoek. Een week later komen Gert Jan en Margareth en gaan we naar de watervallen (Foz d’ Iguazu), de Pantanal en Rio de Janeiro. Hoeveel leuke dingen kan je in 1 jaar beleven!!
School
De basisscholen en de middelbare school in Nederland zijn hier 1 school samen.
De bovenbouw heeft 3 jaren (geen verschil in niveau). Ik heb sinds begin December het 2e jaar afgerond en ja hoor ik ga door naar het 3e jaar hahaha! Ik doe dus tot Augustus (laatste 5 maanden) het laatste jaar van deze school. Dit jaar is een druk jaar, de leerlingen moeten zich voorbereiden op hogere scholen. Daar zijn 2 soorten: Publiek of Particular. Particular is ongeveer 1000 euro per maand (bijv. voor dokter of tandarts) en voor de publieke scholen hoef je niets te betalen. De particulare scholen zijn wel beter, maar met publiek kan je ook je brood wel verdienen. Iedereen dus hard aan het studeren om de examens voor de publieke scholen door te komen en geen ruzie met je ouders te krijgen! Ben ik even blij dat ik al sta ingeschreven voor fysiotherapie in Amsterdam! De laatste 2 maanden ging het erg goed op school, ik kan de lessen nu 100 procent begrijpen en zo wordt het dus ook wel leuker. Ik heb wel al bijna alles geleerd, behalve geschiedenis van Brasil en Braziliaanse filosofie. Verder is de wiskunde, scheikunde en natuurkunde veel makkelijker dan het Havo niveau in Nederland. Aan de ene kant is dat ook wel weer saai, want ik leer niet veel meer, maar een voordeel is dat ik thuis niet hoef te studeren hahahaha! Verder ben ik nu na school voetbal gaan spelen in het meiden team, waar ik al 5 blessures heb veroorzaakt OEPS ;-) Ik kijk naar de bal, maar zodra ik schop, schop ik tegen benen aan, hihihih!
Rotary:
Mijn Rotary club is nog steeds super de super. Allemaal grappige, fanatieke, liefhebbende mensen. Ik krijg veel uitnodigingen voor uitjes. Ze organiseren veel activiteiten, boottocht, spelletjes dag, trein reis, bbq enz. en het is er echt gezellig. Ik ga ongeveer 1 keer in de 2 weken naar de bijeenkomsten, die zijn elke donderdag. Om even gezellig bij te kletsen en op de hoogte te zijn van alle plannen.
Verschillen:
Weer eens even wat verschillen van de afgelopen tijd.
- Jongens betalen meer entree voor feesten (en dan moeten ze ook nog eens drankjes uitdelen)
-In normale winkels kan je makkelijk afdingen. Beetje moeilijk kijken en vragen: Zit hier geen korting op ??
- Restaurants op kilo systeem: Je pakt een bord en pakt wat je wilt, daarna gaat je bord op de weegschaal en betaal je per kilo. Je pakt wat je wilt en hoeveel je wilt, goede uitvinding toch.
-Reclame wordt op andere manieren verspreid. Je stopt bij een stoplicht, raampje open, en pakt een foldertje. Ook rijden er motoren rond met boxen achterop waar dan pratende reclame uitkomt.
Politiek
Misschien weten jullie al dat President Lula de verkiezingen hier heeft gewonen, dus die is weer 4 jaar aan de macht. In het Zuiden is iedereen het er mee oneens, oplichter! De armere bevolking in het noorden aanbid hem omdat hij hen helpt. De weken van de verkiezingen was er elke avond op de tv ´Politiek tijd´. Op elk tv-net hetzelfde over de verkiezingen, je kon dus niets anders kijken. De straten lagen vol met flyers en overal waren reclameborden langs de wegen. Zelfs reclame op auto’s. Je kon onmogelijk van reclame ontsnappen, waar je ook heen ging, dat ging mij wel een beetje te ver.
Nou, dat was het dan wel zo´n beetje geloof ik. Jullie weten mijn plannen voor de komende tijd en ik zal weer wat van me laten horen tijdens mijn reis. Dan wens ik jullie een goede werk- en studeer tijd, hihihih gemeen hè! Ik neem natuurlijk wel wat mee voor jullie van het noordoosten en zal aan jullie denken!
Grande Beijo (dikke kus)
Com amor, (met liefde)
Esther (hier ésthuuuur)
28 December 2006 - 15:03
Marjan:
Hoi schat,
wat dacht je: ik heb wat in te halen op mijn website ! Je hebt er weer een mooi verhaal van gemaakt. Het is erg leuk om te lezen. Wat heb je het toch getroffen met al je gastouders. Geniet lekker verder. Hebben ze daar in Brasil ook een Nieuwjaarsduik? Lekker in het warme water van de Atlantische Oceaan ! Dan kun je wel meedoen. Beter dan een duik in Nederland.
Ik hoop dat je snel een bericht plaats als je op reis bent. Ben heel benieuwd naar al je avonturen.
We houden contact,
Liefs,
Mam
28 December 2006 - 15:42
Eefieee:
heeeee schatjee!! haha ik had je vorige week nog gesproken en tadaa daar kom je met je bericht.. toppie! echt super super leuk, hehe, je hebt je turbo-nederlandse-msn-taaltje wel een beetje afgeleerd:P nou lieverd héél veel plezier op de Grote Reis, en laat maar awt horen, ik vind t echt leuk om je avontuurtjes te lezen, en ik hoop dat je snel weer is op msn komt hihi,
KUS!
eeffiee -
28 December 2006 - 17:40
Papa:
Hoi Es,
Leuk stukje heb je geschreven! Vervelen is er niet bij, lees ik. Ik zie al uit naar je avonturen op de 'Grote reis'.
Liefs,
Papa -
28 December 2006 - 21:45
Rosan:
hee schatje
klinkt echt geweldig allemaal :D:D Hoop je nog even te spreken dan tussen strand en je grote reis en anders iig heel veel plezier en jij ook alvast gelukkig nieuwjaar
Kus rosan -
29 December 2006 - 07:10
Anja Van Benthem:
Hoi Esther
Zo te lezen vermaak je je goed. Maar we hadden ook niet anders verwacht. Fijn dat het ook zo goed klikt met je gastouders en de rest van de familie en vrienden. Dat je op school niet zoveel bijleert is maar bijzaak. Je leert veel op andere gebieden. en dat je op school niet zoveel hoeft te doen is gunstig, kun je zoveel mogelijk genieten van alle indrukken die je opdoet. (meestal is het zo dat als je weer thuis bent, je alles op een rijtje krijgt en gaat beseffen wat je allemaal hebt meegemaakt).
Wel fijn he dat je ouders binnenkort komen. Ook hun staat een prachtige reis te wachten. Ik leef met ze mee.We hebben onlangs een documentaire gezien op t.v. over Brazilie. Echt geweldig.
Nou Esther wij wensen jou nog een fantastische tijd toe, doe voorzichtig. We hopen je te zien als je terug bent en over je verhalen te horen.
P.S. Kirsten gaat na de kerstvakantie op kamers in Bemmel. Bij Nijmegen.
Groeten van Jan Anja Bart en Kirsten.
31 December 2006 - 19:01
Wil Koemeester:
Wauw, ik word jaloers op je. Geweldig die ervaringen. Nog bedankt voor je kerstkaart. Voor jou wens ik voortzetting van je fantastische jaar in Brasil. Grande Beijo, of gewoon dikke kus: Wil en fam. En by the way, we hebben hier ook bijna tropische temperaturen. Ik ga nu aan de oliebollen en bowl. Doei -
02 Januari 2007 - 14:05
Lautjee:
heeeey meidje! wat een ge-wel-dig verhaal! geniet er nog maar even van want voor je het weet is het over! heel veel liefs LAURIEN -
02 Januari 2007 - 16:15
Astrid:
Hoi Esther
Wat leuk dat ik je weer eens tegen kom en dan nog wel terwijl je zover weg bent!
Ken je me nog? De moeder van Jeroen v Schie. Ja tuurlijk dan weet je het wel he?
Meid wat maak jij wat leuks mee en ook hartstikke knap dat je deze stap heb durven nemen.
Dit kan niemand je meer afnemen.
Ik ga je site opslaan bij favorieten en af en toe eens kijken of je weer wat hebt geschreven
Nou grande beijo dan maar he en de allerbeste wensen voor 2007! -
03 Januari 2007 - 21:41
Opa Koomans:
Esther lieve meid een geweldig verhaal.Kan je straks in Holland nog wel weer wennen? Ik hoop dat dit mailtje je bereikt.
En dikke kus van je oude opa.
05 Januari 2007 - 18:34
Opa Doves En Ina:
Lieve Esther,
Allereerst nog een gezond en gelukkig Nieuwjaar van Opa en Ina. We hebben in je brieven gelezen dat je zo'n fijne kersttijd in het 5-sterren hotel gehad hebt. Je schrijft erg leuke brieven hoor. Ja, je hebt erg veel fijne dingen en dagen gehad, leuk hoor. Met opa gaat het wel hoor, hij heeft wel een moeilijke knie. We zijn de eerste Kerstdag door je vader opgehaald en we hebben een fijne middag en avond met je ouders en je andere opa gehad. Je moeder heeft uitgebreid en lekker gekookt. Nou Esther nog een hele fijne tijd en veel liefs van opa en Ina, dag, tot ziens. -
07 Januari 2007 - 12:48
Oma Bok:
Ola Esther,
Leuk hoor, je laatste bericht, wat beleef je toch veel. Lita is heel blij met Baby Born, ik heb nog een reiswieg voor haar gemaakt. Met Thomas speel ik nu rummikub. In de Kerstvakantie had ik Thomas, Lita, Lotte en Merit alle vier tegelijk. Ze hadden enorme lol. Lieve Esther, je weet nu weer iets van mijn belevenissen. Bedankt nog voor je kerstkaart. Ik wens jou een jaar met liefde, geluk, gezondheid, warmte en vriendschap, dus... alle goeds voor 2007. Fijne vakantie natuurlijk ook. Een knuffel van hier op papier,
Oma Bokkie -
08 Januari 2007 - 08:57
Hanneke:
Nou, veel avonturen. ik ben een weekje met de kids naar Ierland geweest met Oud en Nieuw, was ook super, na 3 jaar in Nederland geweest te zijn met alle problemen nu weer eens echt lekker ouderwets avontuur. Heb het reuze druk, dus hou het hierbij. Als je weer terug bent kom je maar eens foto's kijken. Liefs van Hanneke -
08 Januari 2007 - 09:41
Jan Diependaal:
Hi Esther,
Leuk om je verhaal te lezen en ik krijg aardig veel zin om ook zo'n gezin te zoeken. Zijn er ook reisjes voor oudere jongeren, zodat ik ook in aanmerking kan komen?
Ik kijk uit naar je reisverslag.
Jan Diependaal -
08 Januari 2007 - 18:15
Frank:
heej Essie,
Jij mocht zeker niet stemmen, en dan heb je ook nog eens de verkiezingen hier gemist. Hier in nederland gaat het leven nog wel gewoon door hoor. Op school gaat het ook lekker hier steeds gezelliger.
Kusjes Frank -
09 Januari 2007 - 18:20
Oma Bokkie:
hallo esther hier oma bokkie, ja oma op internet is wel erg goed he' kunnen we lekker mailen. Hoe gaat het met je. Hier stormt het en het is erg raar weer. ik heb zondag een brief aan je geschreven. Volgens mij heb je die al gelezen. ik maak gebruik van de internetverbindig van de buurman dus dat is lekker makkelijk. Verder nieuws:het is zo warm dat de koolmezen nog niet van de vetbollen hebben gegeten.Echt heel raar. En de bollen komen ook al de grond uit. Het is echt te warm hier voor de tijd van het jaar. Je hebt al een flinke kleur en je lijkt op een kreeft. Dat is toch wel erg, dan kennen we je niet meer als je terug komt. Doe je haar maar voor je gezicht Oma gaat nu weer weg en het beste met je. Groetjes oma bokkie
11 Januari 2007 - 21:57
Talisa:
Lekkere chick,
Heerlijk om je verhalen te lezen en je zo nu en dan te spreken!! Super dat je t zo naar je zin hebt :D Heel veel plezier he op je grote reis :D Spreek jou nogg!!!
Hele dikke kus en veeeeel liefs
Talisa -
11 Januari 2007 - 22:01
Dave :d:
heey essie ik vind het leuk om te lezen hoe leuk je het daar hebt dat doet me goed het is eigenlijk pas de eerste keer dat ik op je site kijk maar het is wel gelijk de moeite waard vanaf nu zal ik belofen al je verhalen te lezen een een beriggie achter te laten geniet er van kus dave -
14 Januari 2007 - 09:08
Mieke-rino:
ook nog de beste wensen,ik had het wel in je mail gestuurd maar toch -
14 Januari 2007 - 09:11
Mieke-rino:
ben ik weer er ging iets fout wat maak je een hoop mee en wat zal je het een leuke nooit te vergeten tijd hebben heel veel plezier nog en vol spanning wacht ik de rest van de avonturen af groetjes mieke-rino -
19 Januari 2007 - 17:06
Zuzi:
haaj esther
alles goed???
ik mis jou heel erg
wanneer kom je trug :P
ik hoop dat je het heel leuk heb daar
ma ik zie jou snel weer hoop ik
dikke kus van zuzi en Emrah
en natuurlijk me moeder en me vader
Doei Doei