wat ik allemaal heb uitgespookt - Reisverslag uit Rio Negrinho, Brazilië van esther doves - WaarBenJij.nu wat ik allemaal heb uitgespookt - Reisverslag uit Rio Negrinho, Brazilië van esther doves - WaarBenJij.nu

wat ik allemaal heb uitgespookt

Door: Essiej

Blijf op de hoogte en volg esther

06 September 2006 | Brazilië, Rio Negrinho

Ola lieve Nederlandertjes,
Ik zal jullie eens even op de hoogte houden van de laatste weken dat ik hier ben. Sorry dat ik niet eerder een bericht heb geplaatst maar ik heb het erg druk en hier moet je even goed voor gaan zitten. Ik ben nu op school even achter de computer gekropen. Ik zal dit keer in ABN proberen te typen, dan begrijpen de oudjes het ook Eerst wil ik iedereen nog bedanken voor het mooie boek wat jullie mij allemaal hebben gegeven, prachtige woorden en mooie foto´s! En luaan thanksssssss voor jouw eigen boek, ik ben er echt heel erg blij mee. Al onze momenten in 1 mooi boek. Natuurlijk ook bedankt voor alle maltjes die ik krijg!
Maar goed, waar zal ik eens beginnen met alle avonturen. Ik pak even mijn dagboek erbij. Het eerste weekend kwam Anae (mijn zus) uit Curitiba voor een weekendje in Rio Negrinho. We hebben samen een beetje de stad bekeken en een cadeautje voor vaderdag gekocht, want dat was die zondag. Samen ontbeten en naar Chacara geweest. Chacara is een klein landgebied dat mijn vader (Carlos) bezit. Het is erg mooi groen en er zijn veel dieren. We gingen ook nog even naar Nesita (mijn 3e moeder)geweest, echt een hele lieve mam! Ik heb dit weekend ook mijn cadeautjes aan het eerste gastgezin gegeven. Ze vonden het allemaal helemaal geweldig. Begin van de eerste week even een kijkje op school genomen. De dag daarna een uniform gekocht (foto komt nog) en naar school gegaan. Ik werd heel hartelijk ontvangen door iedereen. Ze waren allemaal erg geintereseerd en namen me overal mee naar toe. De eerste week ben ik van half 8 tot half 1 naar school geweest. Ik heb een beetje muziek geluisterd, in mijn dagboek geschreven en Portugees geleerd uit mijn boek. Ik kon de lessen natuurlijk nog niet verstaan. Ik ben in deze week een avond meegeweest met pap naar de rotary avond. Hij heeft me geïntroduceerd en een verhaaltje verteld. De mannen zijn allemaal erg vriendelijk. We hebben lekker gegeten en een beetje gekletst. Na school in de middagen ben ik veel bij vriendinnen geweest. We gaan eigenlijk vaak naar 3 plekken:
- sorfetciria (ijssalon) waar je kan zitten
- Bij school of een beetje op de straat
- Bij iemand thuis
Allemaal erg gezellig. In het weekend was het halloween dus we gingen met zijn alle optutten en naar het feest. Daarna met zijn 8e bij Gaby (vriendin) geslapen en veel lol gehad. Dit weekend hadden we een bbq bij Nesita met veel mensen. Daarna ben ik zaterdag middag met de bus naar Curitiba gegaan. Een miljoenen stad in de staat Parana waar mijn zus (Anae) woont. Het was ongeveer 2 uur met de bus, voor maar 4 euro. Anae haalde me in Critiba op en we gingen gelijk naar een studentenfeest! De volgende 2 dagen in Curitiba vel culturele dingen gedaan samen met mijn zus zoals:
-Botanic Garden
- park
-Telepar tower
- maar natuurlijk ook shopping en eten ... !!

Oke nu even over dit weekend (Het weekend van rotay met alle exchanges, ongeveer 50 stuks). Op vrijdag naar het strand gegaan waar we hebben geslapen in het huis van Sergio (2e pappa). De zaterdagochtend daarna vroeg naar een ander strand gegaan waar we de eerste ontmoeting hadden met alle andere exchange studenten. We waren ongeveer met 30 andere van over de hele wereld Australië, Duitsland, Denemarken, Zuid-Afrika en noem maar op). Grappig was wel dat ik de enige uit Nederland was ..!! We hebben veel informatie gekregen over de regels, reizen enz. Maar we hebben ook veel andere activiteiten gedaan, sport, talentenshow, gezwommen in de zee... en nog veel meer! Het was erg leuk om iedereen te leren kennen. Leuke mensen en een leuk weekend!

Wat doe ik door de weeks??
Ik sta meestal rond 9/10 uur op, want ik vind het zonde om te lang te slapen. Dan ruim ik mijn kamer op met een muziekje en daarna ontbijt ik. Vaak ga ik al eerder naar school waar meestal al veel mensen zijn. Even gezellig praten of beetje rondhangen. In de middag ga ik naar school. Na school sport ik of doe ik ook leuke dingen met vriendinnen. Zoals popcorn eten, film kijken, shopping, fotosessies en noem maar op! Vanaf volgende week ga ik ook danslessen volgen met mijn 2 mamma´s!! Natuurlijk heb je ook van die avonden dat je lekker uit eten gaat of een voorstelling hebt ofzo.

Verschillen???
Het is denk ik wel leuk voor jullie om te lezen wat voor verschillen hier zijn. Daar kan ik aardig wat over schrijven, want er zijn veel verschillen. Ten eerste is het land natuurlijk anders, maar dat is wel logisch. Mijn stad is erg heuvelachtig. Het weer is anders. Nu is het in de nacht rond de 0 graden en in de zomer wordt het ongeveer 35 graden. Als het in Nederland zomer is, is het in Brazilië winter. De meeste mensen zijn hier katholiek, maar mijn families gaan niet naar de kerk. De families hier zijn veel groter dan in Nederland, heel veel tantes, nichtjes, neefjes en noem maar op. Vaak wonen ook veel familieleden in 1 huis. Ook houden families met vrienden erg veel gezellige bbq´s samen. In omgang met mensen is een erg groot verschil. De mensen hier zijn veel meer open-minded en stralen meer warmte uit dan in Nederland. Als je iemand voor het eerst ontmoet geef je een knuffel en 1 zoen op de wang. Met vriendinnen/vrienden zoen je gewoon elke keer als je ze ziet, ook al zie je ze 3 keer per dag op verschillende plaatsen.
Als je om 4 uur thuis moet zijn, moet je dus al om half 4 beginnen met afscheid nemen van iedereen! Ook zeggen de mensen heel snel wat ze denken. Ik vind dat erg leuk, want ik ben zelf ook nogal open-mined. Hoe de leerlingen met leraren omgaan is ook een erg groot verschil. Je geeft ze ook een zoen en gaat met ze om als vrienden.
Taal
Nog even een klein stukje over de taal. Het gaat nu heel goed met de taal. Ik kan eigenlijk bijna alles begrijpen/verstaan als de mensen langzaam praten. Natuurlijk niet van die moeilijke woorden, maar gewoon van die dagelijkse gesprekken. Spreken is nog iets moeilijker, maar het gaat allemaal beter dan ik had gedacht.

Nou ik vond dit berichtje wel lang genoeg! Ik probeer over 2/3 weken weer een nieuw bericht te plaatsen!

Ik mis jullie allemaal wel hoor! Maar jullie lopen niet weg gelukkig! Dus ik geniet maar gewoon van de tijd hier en doe zoveel mogelijk leuke dingen!

Beijos e abracos de Brasil!!!
Kusjes en knuffel uit Brazilië!!!

-xxxx- Esther

• 06 September 2006 - 21:05

Rosan:

heej essie,
    klinkt echt super chill allemaal. ik mis je wel hoor op school nu. ik heb nu skype op me computer staan dus binnekort ff bellen.

kus love you

• 07 September 2006 - 15:51

Gerard En Feikje:

Leuk om allemaal te lezen. Wat een verademing dat ABN.Geniet lekker verder.

Liefs van de Hovings

• 07 September 2006 - 23:57

Marjan:

Hoi schat, wat heb je er een mooi verhaal van gemaakt. Het lijkt me dat je nu echt een beetje in een ritme komt. En dat dansen is natuurlijk super, dat wilde je zo graag.
    Liefs,
    Mam

• 09 September 2006 - 17:54

Michael:

Hey Esther,

Echt super om te horen dat je het daar zo naar je zin hebt:) echt geweldig. Nog heel veel plezier en tot het volgende berichtje

• 10 September 2006 - 10:28

FRANK:

Leuk dat je zo geaccepteeerd word in dat andere land. en je moet nog steeds even kijken naar mijn email (frankiefrank2@hotmail.com)
    kus frank

• 10 September 2006 - 10:42

Oom Raaf:

Hi Esther,

Prachtig om je levensverhalen te lezen. Ik zie dat je geniet. Ik ben daar nooit geweest maar heb wel Braziliaanse vrienden. Veel met elkaar delen en met elkaar zijn. Nu ervaar je ook dat wij in Nederland elkaar (in vergelijking) weinig aanraken. Zoals ik je ken is dit land je op het lijf geschreven.

Mees en Lita heb ik verteld waar je bent. Voor Lita is het moeilijk te begrijpen. Toen mijn broertje naar Nieuw Zeeland vetrok, dacht Lita dat hij op Schiphol bleef wonen. Een jaar later vroeg ze waar hij altijd zijn vliegtuig parkeert.

Geniet het leven daar aan de andere kant van onze bol.

Kus Raaf

• 10 September 2006 - 10:48

Oma Bokkie:

Lieve Esther ,

Ik mis je , het is zondag. Dus, mis ik de Rummiekub. Ik heb je brief gelezen en zie dat je heel veel vriendinnen hebt. Dat is dus hetzelfde als in Nederland. Hartstikke leuk voor jou!

Ik ben begonnen een brief te schrijven. Maar ik schrijf klein, dus is hij nog lang niet vol.

Mijn belevenissen lees je noch wel. Ik ben nu druk met jam maken. Ik bewaar een potje arab voor jou.

Ik verlangde naar een berichtje van je en ben blij weer op de hoogte te zijn.

Een kus en een knuffel van Oma Bokkie

• 12 September 2006 - 10:35

Mieke En Rino:

hoi esther
    wat een verhalen het is allemaal erg leuk om te lezen
    wij zijn blij dat het allemaal zo goed gaat daar
    geniet er maar van
    we volgen je weer hoor
    groetjes en dikke knuffels

mieke en rino

• 15 September 2006 - 07:14

Hanneke:

Hoi Esther, mooie site zeg!
    Ik heb me aangemeld, dus zal vanaf nu direct een mailtje krijgen als je weer post stuurt.
    Lekker relaxed daar zeg. Om 9/10 uur opstaan omdat je anders zoveel van de dag mist!!!! Voor jou blijkbaar vroeg, voor mij is dat super uitslapen. Ik gun het je van harte, lekker genieten.
    Maar hoe zit dat dan met school, die begint toch altijd veel vroeger? Hoef je niet perse elke dag daar te zijn?
    Wat leuk dat je al zo snel portugees spreekt / begrijpt. Hoeveelste taal is dat in de wereld?(Spaans op nummer 1 geloof ik, engels op nummer 2, verder weet ik het niet.)
    Supper hippe avondjurk zeg, leuk om dat mee te maken.
    Ga je nog wat schrijven over mijn leven hier, maar dat schrijf ik dan wel naar je hotmail adres.
    To laterrrr.
    Han

• 16 September 2006 - 08:16

Papa Do:

Leuk bericht Es. Wat was het gezellig zeg met de andere exchanges!
    Je vorderingen met de taal vind ik geweldig, want dat is van groot belang om vlot te kunnen communiceren,en dat is iets wat jij zo graag doet!

Knuffeltje van PAPA!

• 16 September 2006 - 18:51

Ferida,:

Wil je ook een ijsje voor mij eten want die zijn vast heel erg lekker. Heel veel plezier. Ik mis je haren om te kammen, knippen en kleuren en met mijn handen doorheen te gaan. Geen haar zoals dat van jou. Heb je ze nu wel wat vaker los? Die jongens daar zullen er wel gek op zijn.
    Kusjes,
    Ferida

• 17 September 2006 - 18:12

Eef:

heey lieverdjee! ik heb een heleboel foto's gezien, van die site van petra ofzo... maar echt wat zie jij er mooi uit daarzo:) spreek je heel snel weer he!
    dikke kus, van eef!

• 19 September 2006 - 15:45

Gert Jan:

Hoi Esther,

Wat leuk al die belevenissen. Ik zie dat je al aardig je plek gevonden heb.

Groetjes en tot gauw.

Gert Jan

• 24 September 2006 - 17:28

Opa:

Fantastisch dat het zo goed gaat met je, ga zo door. Opa is reuze trots op je. Zo geweldig in een vreemd land met een vreemde taal en dan zo positief. Esther, ik hou van je, groetjes en een dikke kus.

Opa

P.S. Mijn computer is nog steeds kapot, vandaar deze late reactie.

• 28 September 2006 - 15:52

Gina:

heej esther ik mis je heel erg . Als ik altijd naar school ga dan kijk ik naar het huis van jou en dan ben ik ff vergeten dat je in brazilie ben. Ik vind het verhaal super mooi,en dat huis!!! wat grooooot !!! vet cool :D
    ik hoop dat je er nog veel lol zal maken !!!

-xxx-ies gina je buurmeisie!!! (mis je erg)

• 28 September 2006 - 16:03

Laura:

haai essie ik mis je heel erg je hebt het daar zo naar je zin !
    vet cool allemaal...
    en al die vriendinnen je hebt het het daar vast naar je zin.. heh
    majja blijf chill en maak veel lol kej??

dIkkE kUs -xxxx-lauwtjuuh

• 29 September 2006 - 20:50

Jeanine:

hey esther, wat leuk om je berichtje te lezen. ik zat via de rotary ook in brazilie, in sp, zo'n twee jaar geleden. super dat je het zo naar je zin hebt! continue assim e divirta-se ao máximo!! beijos e abraços duma menina holandesa e brasileira misturado!

• 01 Oktober 2006 - 19:19

Fred:

Hoi Esther,

Hoe gaat het met die macho's in brasil heb je re al een aan de haak geslagen.
    Leuk om al je belevenissen te lezen.
    Ik stguur je snel weer een mailtje

Gr. Fred

• 03 Oktober 2006 - 18:14

Jolande:

gelukkig dit bericht in ABN, ik begrijp ik behoor nu tot de oudjes??? Mooi optrekje heb je daar. niks mis mee zeker. En die pa die je daar hebt lijkt me wel geschikt, lekker lijp.
    Ik heb nu pas alles van je gelezen, ik moet het anders altijd onder werk doen, nu ben ik eindelijk weer eens te eten gevraagd, na een korte vakantie in Hongarije (Eva bezocht, ik houd het iets dichter bij huis als jij), zit ik nu op jou bloedeigen computer je iets terug te schrijven. En marjan maar lachten hier naast me. Zet de webcam eens aan. Je moet ons eens zien. Trouwens je moe is zich helemaal op de carriere gaan storten sinds jij weg bent. Er blijft een hoop tijd over zo zonder jou. Maar niet veel langer dan een jaar wegblijven hoor, dus zeker niet met een Bronzige Braziliaan tergukomen, want dat geeft alleen maar narigheid (ervaring Eva en Paul uit HOngarije/Groningen). Zo, dat was het nu voor ff. Ik leer het al.......XXX jOlande

• 03 Oktober 2006 - 19:51

Wil Koemeester:

hoi Esther, eindelijk heb ik ook je site eens bekeken. Het kwam er steeds niet van. Wat hartstikke leuk zeg om te zien en te lezen. Volgens mij heb je het "vet"naar je zin. Geniet ervan.
    Muchos embrassos van de Cowmasters.

• 04 Oktober 2006 - 19:37

Herman Van Den Bos:

Hoi Esther,
    Wat een verschrikkelijke leuke site en de foto's spreken al voor zich, Hier heeft iemand het ontzettend naar haar zin. Houden zo.
    Ik zit natuurlijk wel te wachten op de foto van jou in schooluniform.
    Ik zal op het Da Vinci voorstellen dat de leerlingen de leraren op dezelfde anier gaan begroeten lijkt me leuk!
    geniet er verder van en ik blijf je berichten met plezier lezen. Enjoy!

• 08 Oktober 2006 - 12:53

Fam. Sahbaz:

Hoi Esther,
    Ten eerste: we missen je heel erg. Vooral ik omdat ik mijn oppasje kwijt ben. Ik vind het geweldig wat je doet en hoe je het doet. En lekker laat op staan lijkt me ook wat, hej zeg 9 / 10 uur opstaan en dat is geen uitslapen!
    En hoe je de verschillen beschrijft lijkt een beetje op Bosnie of niet, behalve het zoenen natuurlijk. De taal komt wel hoor, je ziet het, mij is het ook gelukt. Ik hoop voor je dat je het jaar goed doorbrengt maar vooral veel lol en plezier beleeft. Hi-hi zoals in Bosnie "Daj, daj dodaj jos po jednopice, daj daj dodoj evo zora svic'e"
    Veel kusjes van ons en we houden van je,

Amela, Mevludin, Zuzi en Emrah.
    Ook de groetjes van Dzenita, Amina, Alma en je weet wel.

Cao!

• 11 Oktober 2006 - 15:01

Siemen De Jong:

Klasse om je ervaringen te lezen.

Maak er een geweldig jaar van......dat lukt je al aardig.

Siemen de Jong

• 15 Oktober 2006 - 21:24

Opa Doves En Ina:

Hoi Esther,
    Leuk om te horen dat het zo goed met je gaat. Gefeliciteerd met je verjaardag en groetjes van ons,

Opa en Ina

• 16 Oktober 2006 - 20:52

Lua En Sor:

18 jaar eindelijk volwasse. kleine meid wordt groot hahahah. we zijn nu bij je mammie en je pappie jou taart aan het op ete. taart was lekker. je moest wel heel hard blazen om je kaarsjes uit te blazen.wij hebben al je cadeautjes in ontvangst genome. sor heeft nu een leuk truitje en lua nu nieuwe paar oorbelle. dank je wel. we denke aan je. kussies van ons

• 16 Oktober 2006 - 21:01

Do @ Co:

Hoi schat, iedereen hier denkt nog wel aan je hoor. We kregen de hele dag door telefoontjes met felicitatie en het huis staat vol met bloemen! kusjes van opa,ina, feikje, piet, oma , anja, monique en natuurlijk luana en soraya! Liefs ma en pa

• 17 Oktober 2006 - 06:06

Mieke En Rino:

hoi ester
    gefeliciteerd met je verjaardag ik hoop dat je het daar ook hebt kunnen vieren proficiat knuffel en groetjes mieke en rino

• 20 Oktober 2006 - 07:13

Lau:

chikkaaa nog GEFELICITEERD!!!! mis je (K)(K)(K)

• 23 Oktober 2006 - 18:30

Monique:

Hai Esther,

een beetje laat, maar gefeliciteerd met je 18 e!! Wat bijzonder om juist deze verjaardag in Brazilie te vieren. Vorige week heb ik weer eens een dagje met je moeder gewandeld en alle enthousiaste verhalen over je gehoord, geweldig!
    Hou het goed en geniet ervan!
    Monique

• 28 December 2006 - 12:51

Ellis:

heej estherr k ben Ellis uit jou buurt :):P jou saite is vet cool :D doe daar de groetjes aan iedereen doeggg (K)